Home » Experiences » Outgoing

Outgoing

Here you can find stories and experiences of our students in foreign countries during their Erasmus mobilities….

Petar Živković:

“Nakon što sam proveo zimski semestar u Ljubljani, za ljetni semestar sam dobio ”Mostarsko” pojačanje, Filipa Majića, s kojim mi je ovo treća država u kojoj skupa studiramo. Da stvar bude bolja, dobio je smještaj u mom domu. Moram ga javno pohvaliti da se dobro i brzo snašao u novoj okolini i sa zadacima koji su mu stajali na putu. Vjerovatno će vam više on reći u svom djelu izvještaja.

Što se mene tiče, ovaj semestar mi je bio posve drugačiji. Prva i najbitnija stvar je bila da smo saznali tek na početku semestra da nećemo imati niti jedan predmet na engleskom jeziku, što je bio šok s obzirom na prvi semestar i studente sa svih strana Europe s kojima je nastava bila zanimljivija te koje nećemo gledati u ljetnom semestru… Ali kao što smo Mostar preživjeli, preživjeli smo i ovo. Drugi faktor koji je razlikovao ovaj semestar bilo je toplije vrijeme, nakon zime i snjegova protekli semestar.

Filip i ja nismo slušali sve predmete iste, pošto smo trebali različite predmete (zbog mog odsutva iz Splita prošli semestar). Najzanimljivije mi je bilo planinarenje te rad sa djecom i mladima s posebnim potrebama. Možemo im zavidit na razini koju su postigli na ova dva područja kao i na infrastrukturi koju uživaju.

Što se erasmusa tiče kod njih tiče, puno je popularniji te oni šalju 30-ak svojih studenata u Europu svake godine, te nije lako dobiti mjesto među tih 30-ak.

Ipak, nije sve tako bajno, npr. studenti se kod njih ponašaju na fakultetu kao da su u svojoj sobi. Ulazi se i izlazi kad se hoće s nastave, bez pitanja i pozdrava, jede pod nastavom, igranje na tabletu i mobitelu čak i korištenje laptopa ispred profesora, ali u svrhu zabave i surfanja, spavanje pod nastavom… To nebi bilo toliko čudno, da se to nedogađa na nastavi sa 9-10 studenata u maloj učionici, a profesori nereagiraju… Ni nakon nekoliko mjeseci mi ne ide u glavu odakle studentima obraza, kao ni zašto profesori to dopuštaju…

Sudjelovao sam na Sveučilišnom prvenstvu u plivanju, te medalja 3.mjesta u 100m mješovito putuje u Hrvatsku. Na natjecanju nam se pridružio i Slovenski paraolimpijac, koji ima samo jednu ruku te velike svjetske uspjehe u plivanju.

Lijepo vrijeme smo iskoristili da ostavimo naš trag i na ulicama grada, te je napravljen grafit u centru grada, na Slovenskom jeziku: V zdravem telesu, zdrav duh. KifSt.

Osim putovanja po drugim gradovima i državama, bilo je i planinarenja: http://oi59.tinypic.com/u67ih.jpg

 

Filip Majić:

“Pozdrav kolegama i svima drugima, koji su odvojili komadić svog dragocijenog vremena, kako bi pročitali naše dojmove. Zovem se Filip Majić i student sam prve godine diplomskog studija u Splitu, sa trenutnom adresom u Ljubljani. Prije svega želim se zahvaliti Petru na pohvali o snalažljivosti, ali moram naglasiti kako je on velikim djelom participirao u tome.

Kad sam birao grad u koji želim ići (imao sam samo tri izbora), odluku za Ljubljanu donio sam isključivo zbog toga, što sam pročitao u jednom članku da je trenutno najpopularniji grad za razmjenu studenata u Europi. Na kraju sam se u to i sam uvjerio, jer 1 500 studenata iz raznih djelova Europe, su relativno dobar pokazatelj točnosti navedenog članka i činjenica da nisam pogriješio. Svjestan sam da sve zanima društveni život, ali on ovisi isključivo o vašem karakteru. Jer Erasmus možete provesti sami u sobi, igrajući igrice i surfajući na besplatnom internetu, ali isto tako možete sklopiti puno novih poznanstava i proputovati ”pola” Europe, što velika većina radi. Za ideje o novim aktivnostima i studentskim događajima u gradu (izlasci, natjecanja, putovanja, zajedničkih gledanja utakmica…) postoji zadužena osoba od koje svakodnevno dobivate mailove, tako da inspiracije neće nedostajati.

Trenutno traje sad već tradicionalno natjecane, a to su Majske igre u kojem sudjeluje preko 6000 studenata. Kao dokaz popularnosti natjecanja mogu navesti da je glavni sponzor Heineken. Studenti se bore za velike nagradne fondove kao što su sedmodnevni tečaj ronjenja u Puli, ljetovanje u Biogradu, ulaznice za finale Lige prvaka i mnoge druge, u 40 sportova,igara i disciplina. Neke od njih su odbojka na pijesku, mali nogomet, tenis, briškula, paintball, biljar… Uz sve to, održava se velik broj koncerata u kojem sudjeluju mnoge poznate grupe, popu SARS-a, Letećeg odreda, Psihomodo pop-a, Riblje čorbe i raznih slovenskih bandova, tako da je zabava zagarantirana. Sve detaljnije informacije možete vidjeti na stranici: http://www.majskeigre.com/

Kao što je Petar rekao, najveću neugodnost sam doživio na prvom susretu s koordinatorom, kad mi je rekao da na našem fakultetu nemaju organiziranu nastavu za Erasmus studente drugi semestar (što nigdje u prijavi nije pisalo), a to je jedan od većih razloga mog prijavljivanja u programa. Zato je moj savjet, svima kojima je to u cilju, ići u Ljubljanu prvi semestar ili odabrati neki drugi grad.

Fakultet je podjeljen na tri usmjerenja. Fakultet sportskog odgoja, gdje se studenti usavršavaju za nastavnike i profesore TZK, pa imaju više predmeta društvenih znanosti, tipa Sociologija 1 i 2, Psihologija 1,2 i 3, pedagogiju…Te Kineziologiju i Sportski trening što odabiru oni koji žele biti treneri, iz tog razloga im u školovanju prevladava praktična nastava. Jedina razlika između Kieziologije i Sportskog treninga je što na potonjem nema diplomskog studija.

Kad sam upisivao predmete, mogao sam birati s bilo koja od tri usmjerenja, ali pod uvjetom da su iz drugog semestra. Cilj mi je bio izabrati što više onih koji su povezani s predmetima na petoj godini, kako bi bio oslobođen njihovog slušanja u Splitu. Ali pošto je to bilo nemoguće, zbog rasporeda i mnogih drugih okolnosti, uspio sam upisati samo Sociologiju i Psihologiju sporta. Dok su mi četri ostala upisana predmeta: Sportska prehrana, Bazična kineziologija, Nogomet i Kineziologija za djecu s posebnim potrebama. Iako je Petar već spomenuo u prvom izvještaju, moram još jednom naglasiti fleksibilnost većine profesora, ali ima i onih koji su iz nekih razloga tražili više od naših očekivanja, na čuđenje domaćih studenata.

Kakav bi ja to bio student prve godine diplomskog studija u Splitu, a da se nisam raspitao o funkcioniranju predmeta Statistika. Najzanimljivije je to da ne radimo u istom programu (ovdje rade u SPSS programu). Onaj program predmeta, koji mi slušamo u dva kolegija, ovdje je spojen u jedan, ali bez nekih analiza tipa Faktorske i Cluster. Razgovarajući s studentima, stekao sam dojam da im taj kolegij ne predstavlja veliki problem u studiranju.

Kako bih vam dočarao uvjete studiranja, na kraju izvještaja postavit ću nekoliko slika, pa je na vama da procjenite i uvjerite se sami. Tu se nalazi četiri velike dvorane sa jako puno pomagala i instrumenata za provođenje nastave, bazen, dva laboratoija, gimnastička dvorana, dvorana za atletiku s tartan stazom, nogometno igralište s tartan stazom, teretana, studentska ambulanta, amfiteatar, knjižnica,prostorija za provođenje vježbi iz kineziterapije i još mnogo drugih zanimljivi stvari.

Za kraj bih htio reći kako u ovom izvještaju ispada da sve pišem u superlativu o Erasmusu, fakultetu ili svojim iskustvima, ali stvarno nemam niti jednu negativnu činjenicu koju bih naveo. Možda iz razloga što sam relativno kratko tu ili nekog drugog, ali budite uvjereni da bih vam je naveo.

Ako se u bilo kojem trenutku dvoumite, da li otić na Erasmus ili ne, moj savjet vam je da se odlučite za odlazak, jer vjerujte, nećete požalit!

Lijep pozdrav iz sunčane Ljubljane!”

 

Drago Horvat & Milan Eterović:

Drage kolege i kolegice, veliki pozdrav iz Bratislave od najsretnijih studenata! U sklopu Erasmus programa provodimo ljetni semestar na fakultetu Comenius University in Bratislava, P.E .,Sport Science. Želimo vam u što zanimljivijem obliku prezentirati naš boravak na stranom sveučilištu kako bi vas motivirali i potakli da se probudite iz dosadne svakodnevnice, svakodnevne rutine ispijanja kava na rivi gledajući  brodove kako dolaze i odlaze.

Sretni smo jer je ovo što smo htjeli! Osjetiti slobodu,promijeniti rutinu, usavršavati se na stručnom području, proputovati Europom ,upoznati ljude sa svih krajeva svijeta, usavršavati poliglotska znanja ( govorim to jer znanje engleskog jezika je  nešto što danas spada pod “must”,.. te trebate/amo se stalno usavršavati i napredovati) ,ja trenutno intenzivno učim španjolski jer mi je veoma melodičan,zanimljiv i mislim da će mi trebati!

P.S.  Vjerojatno znamo psovati na svim jezicima svijeta

Dva i pol mjeseca su prozujala u trenu, trudimo se iskoristiti svaki trenutak najbolje što možemo.

Da krenemo redom..ipak glavni razlog dolaska ovdje je bio je studij! I što se toga tiče Bratislava nije razočarala. Dapače, ogromni kompleks koji se nalazi tik uz rijeku Dunav ima sve što jedan student može poželjeti. Svi sadržaji,naravno, nalaze se u tom kompleksu… od 25 metarskog bazena s kojeg puca prelijep pogled na Dunav, par teniskih i odbojkaških terena(pijesak) , 3 nogometna terena( prirodna i umjetna trava), velika teretana otvorena za javnost, brojne učionice i amfiteatri, menza, shop(sportska oprema,suveniri).dvorane  za gimnastiku, odbojku….. a možda me najviše oduševio laboratorij za mjerenja i istraživanja koje nikad nisam vidio, ali vrlo brzo smo se upoznali sa nekim od instrumentarija na predmetu “Human performance testing” te sudjelovali na nekim istraživanjima prof. Erike Zemkove vezanim za ekscentrične i koncentrične kontrakcije. Inače, nema nikakvih problema ako imate neku ideju provoditi istraživanja ili ako zelite potvrditi neku hipotezu laboratorij vam stoji na raspolaganju! Profesori su veoma ljubazni većina ih govori engleski jezik te ono većini zanimljivije polaganje ispita je lakše nama erasmusovcima nego domaćim studentima.

Što se tiče grada nije toliko lijep kao naš Split i vrlo brzo ga se može istražiti, ali zato je puno jeftiniji za razliku od Barcelone, Rima, Beča te  na vrlo dobrom položaju u “centru” Europe iz kojeg se može vrlo jeftino putovati što je nama vrlo zanimljivo. Prehrana u menzi je veeeliki plus, sigurno bolja za dvi klase od naših, nešto je skuplja ali se isplati! Smješteni smo u velikom studentskom kompleksu gdje se nalazi i nekoliko tisuća studenata. Naravno imali smo prilike upoznati i družiti se sa ljudima iz različitih krajeva Europe sa kojim vam ne može biti dosadno. Svaki  erasmus party(a njih je i previše) ,svako druženje, svako putovanje, svaki odlazak na nastavu je prava uživancija! Želimo još jednom naglasiti otvorite oči, proširite vidike, doživite Erasmus punim plučima kao što mi uživamo svake sekunde. Prijavni obrasci i papirologija za Erasmus su  možda zamorni, iscrpljujući… ali vjerujte nam ,vrijedilo je! Još jednom hvala Dekanu na financiranju putnih troškova i posebno hvala prof. Kezić bez koje ovo ne bi bilo moguće.

Lijep pozdrav kolegama,
Drago Horvat & Milan Eterović
dhorvat89@gmail.cometerovic@net.hr


Post a Comment